Andrea Irías Mata

Profesora Asociada/Química - Investigadora

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Perfil Académico

Educación

  • 2019: Dr. rer. nat. (Ph.D.) in Natural Sciences (Magna cum laude). Studies on food biochemistry and the relation with nutrition. Universität Hohenheim. Stuttgart, Germany.

  • 2012: Master in Science (M.Sc) in Chemistry. Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica

  • 2009: Bachelor in Science (B.Sc) in Chemistry. Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica.

Academic stays abroad

  • 2015-2019: Estudiante de doctorado (w/ Prof. Dr. Jan Frank). Instituto de Ciencias Nutricionales. División: Food Biofunctionality. Universität Hohenheim. Stuttgart, Alemania. Financiada por el programa Exceed Program Food Securtity Center, Universität Hohenheim.

  • 2014: Beca de investigación por 2 meses (w/ Prof. Dr. Reinhold Carle). Instituto de Ciencias Alimentarias y Biotecnología. División: Plant foodstuff Technology. Universität Hohenheim. Stuttgart, Alemania. Financiada por Universidad de Costa Rica.

Awards

  • 2015-2019: Beca de excelencia por "Exceed Program of the Food Security Center" financiada por el German Academic Exchange Service (DAAD) y el Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) para el PhD Program “Global Food Security”. Universität Hohenheim. Stuttgart, Alemania.

  

Publicaciones

Reprints not available for download can be requested at Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

2023

  • Calvo-Castro LA, Irías-Mata A, Cano-Contreras D, Arnáez-Serrano E, Chacón-Cerdas R, Starbird-Pérez R, Morales-Sánchez J, Centeno-Cerdas C (2023) Self-Emulsifying Micellization of Crude Extracts from Apple (Malus domestica cv. Anna), Plum (Prunus domestica cv. Satsuma), and Guava (Psidium guajava L.) Fruits. Molecules 28, 3:1297

  • Salas-Arias K, Irías-Mata A, Sánchez-Kopper A, Hernández-Moncada R, Salas-Morgan B, Villalta-Romero F, Calvo-Castro LA (2023) Strawberry Fragaria x ananassa cv. Festival: A Polyphenol-Based Phytochemical Characterization in Fruit and Leaf Extracts. Molecules 28, 4:1865.

2020

  • Irías-Mata A, Sus N, Hug M-L, Müller M, Vetter W, Frank J (2020) α-Tocomonoenol is bioavailable in mice and may partly be regulated by the function of the hepatic α-tocopherol transfer protein. Molecules 25, 4303

2018

  • Irías-Mata A, Sus N, Flory S, Stock D, Woerner D, Podszun M, Frank J. (2018) α-Tocopherol transfer protein does not regulate the cellular uptake and intracellular distribution of α- and γ-tocopherols and -tocotrienols in cultured liver cells. Redox Biology 19, 28-36
  • Irías-Mata A, Jiménez VM, Steingass CB, Schweiggert RM, Carle R, Esquivel P (2018) Carotenoids and xanthophyll esters of yellow and red nance fruits (Byrsonima crassifolia (L.) Kunth) from Costa Rica. Food Research International 111: 708-714

2017

  • Irías-Mata A, Stuetz W, Sus N, Hammann S, Gralla K, Cordero-Solano A, Vetter W, Frank J (2017) Tocopherols, tocomonoenols, and tocotrienols in oils of Costa Rican palm fruits: A comparison between six varieties and chemical versus mechanical extraction. Journal of Agricultural and Food Chemistry 65, 7476-7482

2015

 2014

2013

 

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